Havet där inget kan leva

Det blev rätt glest med inlägg här på bloggen i slutet av 2010, men det finns en förklaring. I november arrangerade jag och vännerna i Skapligt en ny caféshow. Så gott som all fritid och ganska mycket kraft gick åt till den, men det var det värt. Publiken från de tre föreställningarna var mer än nöjda och vi får fortfarande glada kommentarer och dunkar i ryggen.

Temat för showen var att räcka en hjälpande hand åt andra. För att illustrera det utgick vi från Döda Havet.

Om man vill bada i Döda Havet, får man noggranna instruktioner om att inte utsätta ögon och mun för vattnet. Det är nämligen mycket giftigt. Om man får vatten i ögonen måste man uppsöka sjukhus. Annars kan man förlora synen. Slemhinnorna fräts sönder av det giftiga vattnet.

Trots att det rinner in friskt vatten hela tiden, är Döda Havets vatten dödligt. Inga levande varelser kan överleva där. Problemet är att det inte finns något utflöde. Därför kommer Döda Havet att förbli dött.

Vi människor fungerar likadant. Om vi inte har ett utflöde ur våra liv, spelar det ingen roll hur mycket vi lastar in. Det känns ändå tomt och dött. Någonting fattas.

Nu för tiden tänker vi nästan bara på oss själva. Det gäller att tjäna så mycket som möjligt, köpa alla prylar man vill ha, satsa på sig själv och skita i andra.

Så resonerar den som bara vill ha inflöde i sitt liv, men saknar utflöde. Och där finns förklaringen till att så många mår dåligt i vårt land, trots vår välfärd och vår höga levnadsstandard. Jag-centreringen förgiftar oss.

Så om du känner dig kraftlös, tappar fokus och undrar vad livet egentligen går ut på, är det inte mer pengar och prylar du behöver. Du kanske behöver ge bort något i stället. Man mår faktiskt bättre av att ge än av att få, hur bakvänt det än kan låta.

Annonser

6 svar to “Havet där inget kan leva”

 1. Roland Utbult Says:

  Tack Tony för goda tankar!
  Ska tänka på detta med utflödet när jag idag reser till Nybro för att delta i en kristdemokratisk fest. Sedan bär det av till Stockholm. När jag går över Strömmen går jag ensam men därefter blir det gemensamma tag i riksdagen med retoriska kvickheter…
  Lev väl!
  Roland Utbult

 2. beatrice b Says:

  tack för goda tankar denna morgon! En fin dag önskas! 🙂

 3. Febe Löfgren Says:

  Håller fullständigt med. Tänk att få ge något till dom som är minst i samhället. Du förstår. Febe

 4. David Spånberger Says:

  Tack Tony! Jättebra inlägg!

 5. Pelle Larsson Says:

  Jo detta är ju en välkänd liknelse. Många säger: ”när jag blir rik ska jag ge” men en viktig sanning är detta: är man sparsam på att ge när man har lite pengar så blir man också väldigt försiktig att ge om man blir rik. Så det bästa är att börja ge nu när det är skralt i kassan, för den som ger han får mer att ge osv.

 6. Ingela Delhag Says:

  Vilken härlig påminnelse att starta måndagen och veckan med, lev väl och ge ut i de sammanhang ni står….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: