Film Film Film, del 19

I slutet av januari gick Guldbaggegalan av stapeln och man konstaterade att det går bra för svensk film. Trots succéfilmer som Avatar och Inception, var vart femte biobesök under 2010 till en svensk film.

Jag har själv sett en hel del svenskt på sistone och det finns mycket som är sevärt.

Här är en riktigt bra film: I rymden finns inga känslor. Den handlar om Simon (spelad av Bill Skarsgård) som lider av Aspergers syndrom. Filmen visar med känslighet och en stor dos humor hur Simons problematik påverkar honom själv och hans omgivning. Missa inte den!

En annan bra film är Tusen gånger starkare, som tar upp livet i en högstadieklass. Killarna i klassen favoriseras av lärarna. Ska tjejerna acceptera eller reagera?

Snabba Cash – ett brutalt drama om Stockholms undre värld – drog nästan lika många biobesökare som Inception. Jag läste Jens Lapidus roman med stor ansträngning. Jag gillar inte hans korthuggna språk. Men som advokat har han stor insyn i en värld som vi andra aldrig ser, så filmen är både trovärdig och spännande med bra rollprestationer.

Himlen är oskyldigt blå bygger på verkliga händelser kring en uppmärksammad knarkskandal. Jag hade höga förväntningar på den här filmen, men blev besviken. Hannes Holm har i mitt tycke inte regisserat med tillräckligt fast hand. Så trots en intressant story och 70-talsnostalgi, känns filmen vag och konturlös.

Se den här filmen i stället! Till det som är vackert tog hem två tunga guldbaggar – bästa manus och bästa kvinnliga huvudroll. Katarina vill lämna sin miserabla bakgrund och satsa på det som är vackert i livet. När hon upptäcker Mozarts musik blir hon helt såld och lyckas få ett jobb på Göteborgs konserthus.

Alicia Vikander, som här gör sin filmdebut, spelar en mångfacetterad roll med stor övertygelse. Hon är den klart lysande stjärnan som bär storyn och är absolut värd sin guldbagge.

3 svar to “Film Film Film, del 19”

 1. Lotta Fi Says:

  Tack för de tipsen, Tony! Du borde bli copy, så fin hand som du har med språket. 😉

 2. gladatony Says:

  Tack för det, Lotta! Jag känner mig hedrad.

 3. film review Says:

  film review

  Film Film Film, del 19 | Ditt & datt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: