Våld på riktigt

Det är med en känsla av overklighet som jag sitter och ser rättegången om det norska terrordådet i somras. Där sitter Anders Behring Breivik till synes oberörd och ibland leende medan åklagaren under timmar räknar upp alla hans brott den 22 juli i somras.

Hans bomb i centrala Oslo dödade åtta personer och skadade minst femton. Och ett par timmar senare på ungdomslägret på Utøya sköt han ihjäl 69 personer.

Samtidigt som jag ser detta, tänker jag på något annat jag har reflekterat över på sistone. Jag tycker att filmer blir allt våldsammare. Och det känns som om ”moralen” i såna filmer förflyttar sig allt längre ifrån verkliga livet. På film är det numera fullt acceptabelt att döda hur många människor som helst, bara man är en av ”the good guys”. Eller bara för att man själv anser att man har rätt och andra har fel.

Jag gillar film och anser inte att vi blir mer våldsamma av att se film. Jag menar, fullt friska människor med alla hästar hemma går inte omkring och skjuter folk, för att de har sett sånt på film. Men risken är att det blir en större acceptans för våldet – åminstone så länge det är på låtsas.

Den största risken är nog att man kan bli avtrubbad och att våldet blir något abstrakt – att man inte känner något inför det. Döden blir något som bara drabbar andra. Och när den plötsligt slår till i ens närhet är man känslomässigt oförberedd.

Kanske måste det till ett terrordåd på nära håll för att väcka oss. Norge ligger rätt nära. Med en smula fantasi kan man tänka på hur det hade känts att ha sina egna barn på Utøya.

Annonser

2 svar to “Våld på riktigt”

 1. Anita Alm Says:

  Du har så rätt. Jag har också tittat en del på rättegången och jag kände ett stort obehag när jag såg Breivik inte visa någon ånger.Visst grät han en skvätt i början men man kan ju fundera om det va för att han kände sig missförstådd eller om det va ånger.Enligt psykiatriska undersökningar visste han precis va han gjorde och va inte psykotisk..Va man hört om honom så värkar han ju tycka att han hade rätt att döda alla dessa människor på detta kallsinniga sätt…
  Ja. Det värkar som om våld är mera acceptabelt idag och det är hemskt att se att våld sker så långt ner i åldrarna…det va ju inte så länge sedan som högstadiekillar slog ner en man som hamnade i koma..Alla dessa ungdomsgäng som helt oprovoserat kan gå fram och slå ner någon bara för att personen ser annorlunda ut,råkar titta på dom eller säga något som inte passar.Sedan har vi ju hulliganerna som planerar sina slagsmål…..helt sjukt..

  Va ska man då göra? ja. Hjälpa barn innan dom blir kriminella och dom problemen börjar ju för det mesta i hemmen (och även skolan) där det kan förekomma övergrepp av olika slag som sedan barnen tar med sig upp i tonåren och sedan vuxenvärlden..
  Jag är aktiv i Rädda Barnen och stödjer många andra bra organisationer för jag vet att ingen av oss föds elaka och kriminella om vi får den rätta vägledningen från början. Vi svenskar måste sluta att bara snacka och våga stå fram och göra något också och inte bara klaga på alla andra som har samhällsansvar hur dåligt dom sköter sina uppgifter m.m.. Det är så otroligt lätt att skjuta över skulden och ansvar till andra istället för att hjälpas åt med lösningar.

 2. froogger Says:

  På trots av nyhets- och underhållningsmedias frossande i våldet, så visar all statistik att våld i samhället sjunker i vår del av världen. Samhällsstabiliteten ger väl en trygghet som gör att vi är mindre benägne att agera utifrån rädsla och ilska, inte vet jag. Dock märker jag att underhållningsvåldet som oftast är mycket orealistisk och därför inte berör mig alls. Bilar exploderar inte bara sådär, det går inte att skjuta som dom gör i filmerna, och inte reser någon sig efter ett spark mot huvudet. Det blir teater för min del. Jag tror på filmers åldersgräns, men också ungdoms kritiska filter, och så länge det finns förståndiga vuxna att att vägleda ser jag inga större problem med det här. Men att underhållningsvåldet blir ständigt mer spektakulärt och brutalt är intressant. Det kan synas som vi behöver detta, kanske just därför att samhället är så genomreglerat och välfungerande att våld inte är en del av vardagen?

  När det gäller Breivik, så kan inget samhälle skydda sig till 100% mot slika. Jag tror inte vi vill betala priset hellre. Viktigare blir det att bearbeta det som hänt och bygga ett inre försvar, snarare än övervakningssystem och stängsel. Jag fattar dock inte hur den mannen kan ha gått genom livet med så starka vanföreställningar? Äger han inte självinsikt alls?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: