Språkligt handikapp

svordomar

När du läser detta kanske du anser att jag är inkrökt och forntida. Men vi har ju åsiktsfrihet i vårt land och nu tänker jag använda mig av den rätten.

Så här är det: Jag tycker riktigt illa om svordomar. Så illa att jag ibland nästan mår fysiskt dåligt när det blir för mycket av den varan. Inte nog med att jag får in skräpet i öronen. Det kan kännas som att det borrar sig rätt in i hjärtat och gör ont.

Att höra alla som svär till vardags har jag nästan blivit avtrubbad mot, men när jag sitter i TV-soffan, kopplar av och liksom har sänkt min gard, då blir jag desto mer störd. Som i Melodifestivalen i lördags. När jag hör Körberg, Ronander & Co sjunga ”En riktig ##### schlager”, då kan jag inte ens gilla melodin. Det där ständigt upprepade ordet förstör hela låten.

svordomar2

Och så programledarna då. Alltså, jag gillar Gina Dirawi, som är naturlig och begåvad. Hon kan troligen inte hjälpa att den som skriver hennes manus ibland hittar på så krystade skämt, så hon måste tala om för publiken att det är dags att skratta. Men måste hon svära???

Man får ju förstå att deltagare i program som ”X-faktor”, ”Så mycket bättre”, ”Let’s dance” och allt va de heter, inte har förståelse för vilket språk som passar i TV-rutan. Men programledarna borde veta, liksom jurymedlemmar och liknande! Tänk om nyhetsuppläsarna i TV skulle uttrycka sig likadant. Det skulle nog de flesta ha svårt att acceptera.

Det är sorgligt att så många lider av detta språkliga handikapp. Några få svordomar används till att uttrycka beundran, förvåning, vrede, tacksamhet, förtvivlan, glädje och en lång rad andra känslor, när vårt svenska språk är så rikt. Det är fullt av ord som kan måla det vi vill säga i långt fler nyanser.

9 svar to “Språkligt handikapp”

 1. Richard Palmèr Says:

  Bra skrivet!

 2. kjellemannen Says:

  Bra rutet Tony! Håller med helt och hållet. Låt oss slippa detta hjärndöda språkbruk. Ärligt talat uppfattas de som svär för mycket mindre intelligenta…

 3. Ida Berglund Says:

  Håller helt med! Melodifestivalen och andra familjeprogram borde vara fritt från det. För bara några år sedan tog folk sig för munnen om de råkade svära i TV, och nu står programledare och har det i sitt manus. Det känns inte som att människan utvecklas, utan snarare går utför när sånt blir ”okej” i forum som melodifestivalen. Bra skrivet paps! 🙂

 4. Boarchild Says:

  Jag håller tyvärr inte med. Jag håller med helt och hållet ang. dagens språkbruk, att svordommar håller på att trubbas av, att folk i allmänhet borde lära sig att använda sitt vokabulär på ett bättre sätt. Tyvärr kan jag inte hålla med ang. sången i melodifestivalen.

  Borde inte sånger lyda under samma språkliga ”regler” som visor, dikter och andra artistiska uttryck?

  Alla artistiska uttryck, oavsett vad man tycker om dom, är ju artistiska uttryck. Oavsett om dom är en staty avbildande en naken kvinna, en fågel eller en målning av ett hus. Artistiska uttryck bör, och har historiskt och kulturellt sett låtits ha en viss ”svängmån”.

  Sången i melodifestivalen är ju ett artistiskt framträdande. Det är inte menat att vara stötande för att väcka uppmårksamhet som så mkt annat, utan svordomen som du ser som stötande är ett stödjeord i samma bemärkelse som tidigare poeter använt det. Man kan ju givetvis debattera huruvida sången i sig uppnår verks-status, men likaså, så är det en sång.

  Om vi börjar censurera musik, dikter, artiklar etc pga deras språkbruk är vi nog tyvärr ute på en enslig väg.

  Som sagt, du utnyttjar din rätt till åsiktfrihet, liksom jag, men man måste beakta att dom utnyttjar sin rätt som artister, vilket borde lämnas ocensurerat.

  Jag hade inte sett melodifestivalen, och efter att ha sett ditt inlägg förväntade jag mig något mycket värre på scen än vad som visade sig. Vart är vi på väg om vi inte låter artisterna uttrycka sig så som dom vill?

 5. Elin Says:

  Håller verkligen med! Suck… Det känns både sorgligt och slappt och så onödigt! Maila tittarombudsmannen ang. svordomarna i manus tycker jag! Dessvärre finns det väl inget att göra åt låten, förutom att hålla tummarna för att den inte går o vinner då.

 6. gladatony Says:

  Tack för din kommentar, Boarchild!
  Jag är verkligen inte någon vän av censur. Jag är själv en skapande människa och tycker det vore katastrofalt om artistiska uttryck skulle censureras.
  Mitt blogginlägg handlar helt enkelt om min upplevelse av ett växande språkligt fenomen i media. Jag tycker framför allt att personer som har ett programledaransvar (eller deras manusförfattare) borde ha känsla för vad som passar, inte minst när det gäller familjeunderhållning.
  Jag är oerhört störd av det ökande användandet av svordomar i TV och jag vet att många andra känner likadant. Därför skrev jag mitt inlägg. Inte för att kräva förbud. Jag hoppas bara på lite hänsyn.

 7. Conny Says:

  Tack Tony!
  Jag fick samma obehagliga känsla när jag för en gångs skulle sitter i TV-soffan en lördagskväll. Dåligt att ta ett svärord som stödjeord.

  Jag tänker på alla barn i vårt land som inte tillåts en välsignelse (god välgångsönskan från en god Gud) men blir ”påtrallad” (var det ett nytt ord eller?) en svordom. En svordom är något som i allafall inte kommer från den goda makten.

  Har full respekt för den som inte tror på någon högre makt och jag varken kan eller vill påtvinga dessa en tro. Samtidigt skulle man önska att dessa skulle visa någon form av respekt mot alla 100.000 tals i detta land som tycker att svordomar inte främjar det goda i vårt samhälle.

 8. Eivor Marianne Says:

  Har man som jag varit lärare i hela sitt liv och alltid haft som en självklarhet att försöka lära eleverna ett vårdat språk känns det som att lössläppande av svordomar i media raserar det man velat bygga upp. Vi vuxna borde vara bättre förebilder!
  Eivor

 9. Roger Gillberg Says:

  Hej Tony
  Jag reagerade också på melodifestivalen och den massiva attacken av svordomar både talade och sjungna.
  Keep up the good work!

  Roger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: