One?

Bild

Spänningen är stor inför morgondagens final i Eurovision Song Contest i Malmö, som är världens största live-produktion. Man får hålla tummarna för att allt ska klaffa.

Jag hoppas förstås att det ska gå bra för Robin Stjernberg, men det finns många andra bra låtar. Alla de fem nordiska länderna är med i finalen och danska Emmelie de Forest är favorittippad. Låten är bra, framförandet snyggt och Emmelie själv är vacker som en dag.

Bild

Själv har jag funderat på årets underrubrik ”We are one”. Det känns lite ironiskt med ett sånt tema i en tid då det mer än någonsin handlar om individualim, att satsa på sig själv, vara snygg, tränad, populär – kort sagt att vara universums centrum.

Snart borde vi förstås nå till en gräns där det där ihåliga tänkandet liksom kraschar och folk förstår att ensam inte alls är stark. En ensam tunn tråd är lätt att slita av, men när många trådar tvinnas till ett rep kan det klara nästan vad som helst. Så är det med människor också. Vi är gjorda för varann och klarar livet mycket bättre tillsammans. Men då krävs det lite ödmjukhet och acceptans och vilja att släppa andra inpå livet.

Bild

Man ska förstås se ”We are one” ur det internationella perspektivet, men även här känns det rätt avlägset att vi skulle känna oss ett med vartenda land i Europa. Så länge EU bara handlar om lagar, ekonomi och hur en gurka får se ut, lär vi inte komma närmare varandra. Nej, först måste människan hamna i centrum.

Men det är klart, Eurovision är kanske inte så fel forum för ”We are one”. Musiken är ju ett språk som når över alla gränser med texter om kärlek och medmänsklighet. Om såna budskap får flytta in i våra hjärtan så har vi kommit en bit på väg.

Bild

Annonser

3 svar to “One?”

 1. Maria Says:

  Ja individualismen har verkligen fått för stor plats och på vår eget välbefinnande har det inte så bra effekt heller tror jag.
  Vi som är Kristdemokrater tror ju mer på personalism. Det betonar mer individen i en gemenskap. Att vi formas och växer som personer i olika gemenskaper som tex familjen är den närmaste. Om man har det fokusera tar man hänsyn till helheten på ett annat sätt.

 2. BB Says:

  Ett bra inlägg!

  Jag kan bara hålla med om att individualism och konkurrenstänkande sprider sig på ett närmast otäckt sätt i vårt samhälle just nu. Själv kan jag inte se hur den nuvarande regeringen, där kristdemokraterna ingår, kan stå för någon uttalad gemenskap när bilden jag får är att det i alla lägen är den enskilda individens valfrihet, välbefinnande och framgång (ofta på bekostnad av andras) som sätts på en piedestal över allt annat och utmålas som det mänskliga idealet, och att konkurrens om allt ständigt är en ledstjärna. Om verkligen alla människor hade precis samma möjligheter i samhället, javisst, men tyvärr är inte världen så enkel. Alla är inte lika lyckligt lottade när det gäller bakgrund och har inte samma förutsättningar att på egen hand möta det skrämmande samhälle som har vuxit fram de senaste åren där en människa synbarligen tappar i värde när hon inte kan bidra på ett produktivt sätt till samhället. Alla bidragstagare är inte per definition lata parasiter på samhällskroppen och varje individ är inte ensamt ansvarig för sina med- eller motgångar.

  När det gäller det kristna budskapet så har det en del goda sidor (gemenskapen, omsorgen om andra), men det tyngs ner av andra mindre goda sidor (de ständiga pekpinnarna och skuldbeläggandet, inblandningen i och fördömandet av andras privatliv, hotet om evig fördömelse). Blanda inte in religionen i politiken.

 3. kjellemannen Says:

  Bra och tänkvärt inlägg som vanligt. Tror personligen att egotrenden kommer att avta. Folk börjar fatta att man mår bra av att bry sig om andra. Såg nyligen en undersökning om just det. När man är snäll utsöndras ett endorfin som gör att man mår bra helt enkelt. Man kan givetvis inte vara snäll hela tiden men vi kan alla bli bättre på det. Tänk efter: När mår du bäst: När du gjort något egotrippat eller när du umgåtts med goda vänner?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: